Les jornades
del PTV


Són les patents adients pel meu negoci TIC?

La telefonia mòbil i les TIC han canviat radicalment la nostra manera de treballar, viure i relacionar-nos. El creixement exponencial de les vendes de smartphones i tauletes, acompanyat del desenvolupament d'una infinitat d'aplicacions per a aquests terminals mòbils ho confirma. En aquest sentit, les guerres de patents entre gegants com Apple, Samsung o Google, amb unes indemnitzacions milionàries per infracció de patents, són només la conseqüència del pes específic que té el sector TIC dins de l'economia mundial.

La propietat industrial i intel·lectual ofereix mecanismes de protecció diferents i complementaris. Tradicionalment moltes aplicacions TIC i App's, com desenvolupaments en software, es protegeixen només mitjançant copyright. Ara bé, sovint un software pot incorporar algoritmes perfectament patentables. Per exemple, existeixen patents a Europa relatives al "pinch-to-zoom" dels iPhones i iPads, o al protocol "push" per correu electrònic dels telèfons Blackberry.

Les TIC són un dels sectors estratègics per a Catalunya a jutjar per l'augment d'expositors i assistents al Mobile World Congress que es celebra anualment a Barcelona. Un sector que ja és motor d'innovació i ha de guanyar encara més rellevància en el futur. Per tant, és de cabdal importància que les empreses del sector TIC defineixin estratègies de protecció dels seus resultats de R+D+i a fi de fer-se un lloc i sobreviure en un sector fortament competitiu.

Les patents permeten recuperar els costos de desenvolupament, augmenten la proposta de valor per als clients, faciliten la llicència i transferència de know-how, i són també útils per a atreure inversors i capital de risc. Tota empresa del sector TIC hauria de valorar si els seus productes i aplicacions per terminals mòbils "amaguen" invencions que poden ser objecte de patent, i incorporar la possibilitat de patentar les innovacions dins de la seva estratègia de negoci.

El programa previst és:

• Què són les patents i per a què serveixen?
• Requisits de patentabilitat.
• Invencions implementades per ordinador.
• Procediments, vies de tramitació i estratègies.
• Torn de preguntes.

 

Dia i hora

Dimarts 29 d'octubre de 2013, d'09:30 a 11:30h

Lloc

Centre d'Empreses de Noves Tecnologies. Parc Tecnològic del Vallès (Cerdanyola del Vallès)

Ponent

Sr. Josep Mumbrú. Doctor en Enginyeria de Telecomunicacions. Agent de Patents
Europees. Cap del Departament de Patents d'Oficina Ponti, SLP.

Inscripcions

L'assistència és gratuïta.
Les places són limitades.

Es requereix inscripció prèvia.

Si voleu rebre més informació sobre aquestes jornades, així com d’altres notícies i esdeveniments relacionats amb la Ciència i la Tecnologia, subscriviu-vos a PTV Info
Entitats col·laboradores