Joan Queralt
PERIODISTA I ESCRIPTOR


......................................................................................................................................................................................................................

Jordi Cuxart, el rigor de la doctrina

“Quan alguna cosa ocorre, ja va ocórrer fa temps, però d'una manera íntima”, va escriure Jorge Luis Borges, el cec més vident que mai hagi existit. És a dir, que els fets vénen simplement a confirmar una mica anterior. Els prolegòmens són invisibles, però després es revelen. Així va ocórrer també a la història professional de Jordi Cuxart, cridat a la fotografia com joc a la primerenca edat de 7 anys i com vocació, ofici i destinació, alguns anys més tard.

Si les grans premonicions provenen de l'interior, resulta lògic que la identitat fotogràfica d'aquest fotògraf nascut a Barcelona el 1958 sigui del tipus físic-digestiu, és a dir, real, profunda corporal i sentida. Un ofici regit per la racionalitat i l'experiència tècnica però sempre –i en essència- subordinat als codis de la genètica i a la calor de la sang. Treball a treball i imatge per imatge. Una fotografia viscuda amb passió, sorgida de l'estómac, i executada amb tensió, tal com reconeix el propi Cuxart.

Naturalment, un subjecte d'aquestes característiques, i per a més senyals dotat de la capacitat de crear imatges –o sigui, sensacions-, no podia evitar la càrrega addicional de cert moralisme ètic i estètic en els seus propòsits; una responsabilitat a la qual han de plantar cara aquells que tenen doctrina pròpia, de la qual damunt estan convençuts o de la qual, en tot cas, esdevenen presoners.

La relació de valors i preceptes que guien l'actuació de Jordi Cuxart i també la seva evolució com a fotògraf inclouen, entre altres principis, el respecte a una realitat sense maquillatge, la voluntat de dignificar la sobirania de l'enquadrament i de la llum, per sobre d'altres elements, la recerca de l'irrepetible, el sentit del risc com expressió suprema d'honestedat i autoexigència, el focus absolut, l'obligada renúncia a qualsevol manifestació de frivolitat ... En definitiva, un quadre d'eleccions de rigor calvinista, que porta a convertir-se, en termes d'exigència, en el seu propi i primer client, i als seus clients en segons espectadors del seu grat integrisme laboral...

Devot practicant de les possibilitats del diafragma i la profunditat de camp, realista amant del realisme pictòric, expert navegant d'exteriors i interiors, Jordi Cuxart avança cap a la trobada amb les seves pròpies metes sota la llum contínua de la seva personal doctrina, és a dir disciplina, escola, sistema i ciència.

Reportatge extret de la revista Casanova Professional. Any 1998. Núm. 45.

Joan Queralt .


Joan Queralt, periodista i escriptor, és autor de Crónicas mafiosas, Sicilia 1985-2005. Veinte años de mafia y antimafia, Editorial Cahoba, 2006, y El enigma siciliano de Attilio Manca. Verdad y justicia en la isla de Cosa Nostra , Editorial Cahoba, 2008.

Les seves entrevistes a destacades personalitats de la vida política i cultural –Salvador Allende, Fidel Castro, Líber Seregni, Jorge Luís Borges, Mario Vargas Llosa, Ernesto Sábato, Juan José Torres, Leoluca Orlando, Lucien Clergue, entre d'altres- han estat publicats en diverses publicacions nacionals i internacionals.

El 1995 escriu i dirigeix per a Canal + el documental Jueces en tierra de mafia , amb el que la cadena de televisió inaugura el seu programa Abierto en Canal .

Amb trenta anys d'experiència en el camp de la fotografia, ha escrit més d'un centenar d'articles, ha col·laborat com assessor de Sonimagfoto i ha estat jurat a diferents premis nacionals, entre ells els Premis Lux. El 2003 va organitzar a Barcelona la primera exposició de la fotògrafa siciliana Letizia Battaglia a Espanya i el 2006 va col·laborar com assessor a l'exposició que aquesta fotògrafa va celebrar a la Corunya, dins el marc d'Olladas'06, Festival de Fotografia que organitza la Diputació de la Corunya.


 

enrere

Servei de premsa
CLIPMÈDIA COMUNICACIÓ.  93 582 01 50 / info@clipmedia.net.
Persones de contacte: Ramon Balasch (667 550 590), Mònica Genestar (669 47 69 47)